Sayfalar

25 Eylül 2011 Pazar

TAEK-Proton Hızlandırıcı Tesisinde İlk Proton Demeti Elde Edildi

Proton Hızlandırıcısı Tesisi (PHT)’nde ilk proton demeti 18 Haziran 2011 Cumartesi saat 09:50’de elde edilmiştir. İlk proton demetinin akımı 3 mikro Amper’dir ve proton demeti 3 MeV enerjiye kadar hızlandırılmıştır. Halen hızlandırıcı sisteminde testler planlandığı şekilde devam etmektedir. Tesis’te bulunan dairesel tip proton hızlandırıcısı (IBA tarafından tasarlanmış ve üretilmiş olan Cyclone 30 tip) ülkemizdeki 30 MeV enerjili ilk hızlandırıcıdır.
Bilindiği gibi TAEK-PHT; kanser, nörolojik hastalıklar, beyin fizyolojisi ve patolojisi ile koroner arter hastalığı gibi pek çok hastalıkta teşhise yönelik olarak kullanılan Iyot-123, Flor-18, Indiyum-111, Galyum-67, Talyum-201 ve bu radyoizotoplardan radyofarmasotiklerin üretilmesi, radyofarmasotiklerin kalite kontrolü ve hasta dozu olarak dağıtımı ve ayrıca nükleer alanda araştırma ve eğitim faaliyetlerinde bulunmak üzere kurulmaktadır.

PHT’nin inşaatı 10 Aralık 2010 tarihinde tamamlanmıştır. Tesis’te bulunan 16 sıcak hücrenin montajı bir aylık çalışmanın ardından 1 Nisan 2011 tarihinde tamamlanmış olup Haziran sonundan itibaren sıcak hücrelerin soğuk test ve iş başı eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Hızlandırıcı ve hedef sistemlerin montajı ise 28 Şubat 2011 tarihinde başlamıştır ve halen devam etmektedir. Hızlandırıcı kontrol sisteminin ayarlarının tamamlanması sonucu devreye alınması ile proton demeti elde edilmesine yönelik ilk test çalışmaları 18 Haziran 2011 tarihinde başlamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eleştirilerinizi bu alanda yayınlayabilirsiniz.