Sayfalar

25 Eylül 2011 Pazar

İLK FİZİKÇİ ; GALILEO


Fizik sözcüğü Yunancada doğa anlamına gelir. 2300 yıl Önce Atinalı filozof Aristoteles doğa felsefesi üzerine Physika (fizik) adını verdiği bir kitap yazmıştır. Aristoteles ’in doğaya ilişkin görüleri yaklaşık 2000 yıl boyunca Avrupa düşüncesine egemen olmuştur. 
Galileo Aristoteles ’in mantığa dayalı doğa görüşünü matematiksel ve deneye bağlı fizik bilimine dönüştürmüştür. Buna karşın, yüz yıla aşkın bir süre boyunca bu bilime İngilizce konuşulan ülkelerde doğa felsefesi denmiştir. Fransa’da 1600’lüyılların sonlarına doğru, doğanın deneysel ve matematiksel açıdan incelenmesine la physique (fizik) deniyordu.
Bu incelemelerle uğraşan bilim adamlarına da physiciens (fizikçiler) deniyordu.
Physicist (fizikçi) sözcüğünün İngilizcede yer alması 1840 yılını bulmuştur. Her ne kadar Galileo yaşadığı dönemde fizikçi olarak adlandırılmamış olsa da, günümüz de fizik olarak kabul ettiğimiz bilim dalının özünde onun çalışma yöntemleri ve elde ettiği sonuçlar yatmaktadır. Bu nedenle ona ilk fizikçi diyebiliyoruz.
GALILEO’DAN SONRA FİZİK BİLİMİ
1600’lü yılların bilim alanındaki yıldızı hiç şüphesiz Isaac Newton’du. Newton’un çalışmaları. Galileo’nunkileri tamamlayıcı nitelikteydi. Örneğin, Newton kuyruklu yıldızların yörüngelerinin ya uzun ve dar elipsler olduğunu ya da parabolik olduğunu göstermiştir. Her iki durumda da, bu yörüngeler kütle çekimin uzaklığın karesiyle ters orantılı olması yasasına uyuyordu. Newton okyanuslardaki gelgitlerin de aynı kuvvetten kaynaklandığını ileri sürmüştür. Gelgitler Ay’ın ve Güneş’in Dünya’nın karşılıklı iki yüzündeki sular üzerindeki farklı kütle çekim kuvvetleri nedeniyle oluşmaktadır. Galileo’nun gelgitlerle ilgili kuramı doğru değildi.
Bununla birlikte, Galileo’nun çalışmalarının kendinden sonra gelenler için önemli bir temel oluşturduğu da bir gerçektir. Teleskopla yaptığı keşiflerin de ötesinde, deneysel ölçümü fizik biliminin can damarı haline getirmiştir. Sahip olduğu matematiksel sezgi sayesinde fizik bilimini, anlaşılması güç felsefenin alanından çıkarıp gerçek bilim alanına taşımıştır.
350 yıl boyunca Galileo’nun adı güçlü toplumsal tepkiler de uyandırmıştır. Ölümünden sonraki ilk yüzyılda Galileo, felsefe ve dinin gücüne, Aristoteles geleneğine ve Katolik Cizvitlerin militanlığına karşı bilimde özgürlük için verilen mücadelenin sembolü haline gelmiştir.

GALILEO'NUN İCAT VE KEŞİFLERİ
1-Oran Cetvelini Buldu
2-Sarkaç Yasasını ve Düşen Cisimlerin Katettiği Mesafenin Zamanın Karesiyle Orantılı Olduğunu Buldu
3-Dokuz Kat Büyütme Gücüne Sahip İlk Teleskopu Üretti
4-Ay'ın Yüzeyinin Engebeli ve Dağlarla Kaplı Olduğunu Belirledi
5-Jüpiter'in Uydularını Keşfetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eleştirilerinizi bu alanda yayınlayabilirsiniz.